Life-coach

Life coaching... wat is dat eigenlijk. Ik zie het zelf als coachen in levenskunst. Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik echt? Welke gedachten belemmeren mij, waar verlang ik naar, welke doelen stel ik mezelf voor het komende jaar. Wat wil ik het komende jaar graag leren? Welke kwaliteit in mij, mag aandacht krijgen en gaan groeien?  Dit zijn allemaal voorbeeldvragen waar je aan kunt werken. Coachen werkt snel. Geen eindeloze sessies. Doel- en resultaatgericht.

Ik werk vanuit het eclectisch coachingsmodel. Eclectisch betekent: van alle coachingsmethoden het beste. Praktische coachingsinstrumenten zorgen ervoor dat ik met de juiste aanpak jou je eigen antwoorden laat vinden. Je komt bij mij met een zorgvraag: wat werkt er nu niet in je leven? Daarmee gaan we aan de slag.
Ik werk vanuit het Zijns-model. Hierin ga ik ervan uit dat elk mens puur en goed geboren wordt. Terwijl je opgroeit maak je van alles mee: mooie en minder mooie ervaringen. Je leert om je aan te passen, creëert je leefregels en je normen en je waarden: laat ik het bouwstenen noemen. Sommige dienen je, sommige werken tegen je. Zie het voor je als een bouwconstructie van legostenen.  Als er teveel stenen uit de constructie hangen dan wordt het een wankel geheel. Soms zelfs zo wankel dat het omvalt. Hoewel we tijdens coaching in het hier en nu en naar de toekomst toe werken, is het soms nodig om soms terug te kijken naar sommige bouwstenen. Samen bouwen we een veilige, stevige constructie. Bijvoorbeeld als er normen en waarden zijn die wringen, dan vervangen we die.

Verder kun je bij mij terecht met thema's zoals: gevoelens van minderwaardigheid, angst, eenzaamheid, depressie, matheid, onzekerheid, aanhoudende frustraties, (onverwerkt) verdriet, boosheid en heel veel meer. 

 

Nogmaals: een coaching traject is altijd kort, meestal maar 3 tot 5 sessies van 1,5 uur.  Soms zijn er nog een aantal meer nodig. We kijken samen naar wat nodig en haalbaar voor je is.

Coaching is een investering in jezelf. Het draait helemaal om jou en waar jouw verlangen en behoefte naar uit gaan. Jij: mooi waardig mens, in je eigen kracht, bron van liefde. Je weet wat je kwaliteiten, je valkuilen en je doelen zijn. Zo sluiten we uiteindelijk af.

 

Vrouwencoach: coaching rondom zwangerschap en baring

 

Angst tijdens de zwangerschap

Als je een nare bevallingservaring hebt of je bent bang door nare ervaringen in je omgeving, kan het zijn dat je je heel angstig voelt als je aan de bevalling denkt die nog voor je ligt. Wacht niet lang met het zoeken naar begeleiding! Hoe eerder je aan de bel trekt des te meer tijd is er om, het liefst, ver voor je bevalling hiermee aan de slag te gaan. Het doel is dat jij met vertrouwen en rust je bevalling ingaat. En geloof me; het kan echt!

Tijdens dit traject werk ik met lichaamsgericht coachen. We luisteren naar de taal van je lichaam en heffen de blokkades op. Dit gaat door middel van ademhalings- en ontspanningsoefeningen. De oefeningen stuur ik je op via de app, zodat je thuis ook kunt oefenen. Voor de bevalling werken we aan een "safety place", een plek die we voor de bevalling oefenen (ook samen met je partner), zodat jij rust en geborgenheid ervaart tussen de weeen door tijdens je bevalling. Je partner krijgt tools aangeraakt, zodat hij of zij je actief kan helpen tijdens de bevalling. Dit is voor heel veel partners prettig omdat ze vaak een machteloos gevoel hebben.

 

Een nare of traumatische bevalling in je verleden: 

De cijfers zijn schrikbarend: 1 op de 4 vrouwen kijkt na 3 jaar nog negatief terug op haar eerste bevalling. Van alle vrouwen ervaart 10-20% de bevalling als traumatisch. 

Heb jij een nare bevalling gehad en blijf je zitten met akelige, angstige of verdrietige gevoelens? Misschien voel je je schuldig en heb je het gevoel dat je gefaald hebt. Het kan zijn dat je last hebt van herbelevingen en nachtmerries. Vermijdt je situaties en activiteiten die te maken hebben met je ervaring? Kun je je moeilijk concentreren en ben je herinneringen aan de zwangerschap of bevalling kwijt?

Weet dat je niet de enige bent! Een op de zeven vrouwen kijkt met nare gevoelens op haar bevalling terug.  Als deze gevoelens 3 maanden na je bevalling nog steeds zo intens voelen, dan is het goed om hulp te zoeken. In maar een paar sessies lukt het vaak om de angel uit de nare ervaring te halen. Daarbij zet ik verschillende coachmethodieken in, waaronder EMDR.  Het is zo bijzonder om steeds weer te mogen zien en ervaren hoe wanhoop plaats kan maken voor rust en  vertrouwen. In liefde, verbinding en zachtheid naar jezelf, je partner en jullie kind. Je voelt je weer kalm en ontspannen, hebt plezier en kunt weer volop genieten. 

Ook partners kunnen een baring als heel naar of traumatisch ervaren! Je partner is uiteraard ook meer dan welkom in mijn praktijk.

Om te onderzoeken of er sprake is van PTSS (post traumatisch stress syndroom) vraag ik je vooraf aan het coachingstraject om 2 onderzoekslijsten in te vullen. Dit zijn de TES B (traumatic event scale vers. B) en de EPDS (Edinburgh postpartum depressie test).  Het kan zijn dat er, tijdens de intake, dusdanig onderliggende problematiek is, dat coaching niet afdoende voor je gaat werken. Ik zal je dan doorverwijzen.

 

Rouw- en verliesbegeleider

"Rouw is de prijs van liefde"

Rouw- en verlies lopen als een rode draad door mijn leven. Ik verloor op jonge leeftijd o.a. mijn beide ouders aan kanker. Dit heeft me gevormd. Ook positief. 

Op mijn werk begeleid ik vaak bevallingen van vrouwen en mannen bij wie hun kindje in de buik is overleden. Het is mijn doel om deze ouders in al hun onzekerheid en verdriet zo goed mogelijk te begeleiden. Het gaat om een geboorte en een afscheid.  Liefde en rouw. 

Mijn oma verloor haar 3de kindje bij haar bevalling. Dit kindje heeft er nooit mogen zijn. Ik zag hoeveel verdriet dit haar deed en ik heb heel veel uren met haar, alsnog, over dit kindje kunnen praten.

 

Verdriet komt in golven. Sommige golven voelen enorm hoog en eindeloos lang. Sommige golven zijn gelukkig klein en duren kort. Soms kun je het gevoel hebben dat je erin verdrinkt. Gevoelens willen gevoeld worden. Verdriet toelaten is soms heel lastig. Het doet pijn. Hoe verder?

Ik begeleid je graag in je rouwproces als je er zelf niet uitkomt of als je het fijn vindt om te praten over je dierbare. Aan de hand van jouw hulpvraag gaan we samen kijken naar wat rouw voor je betekent en hoe jij weer invulling kunt geven aan je leven. Rouwarbeid is soms hard werken. Maar we doen het samen. 

Vaak is het fijn deze vorm van coaching wandelend in de natuur te doen.  Ik gebruik de natuur dan als een spiegel. Haar symboliek en reflectie werken heel verhelderend en doeltreffend, bijna magisch. 

Ook creatieve vormen zoals schrijven,  schilderen, kleien of het maken van een herinneringenmobiel of engel van glas vallen binnen de mogelijkheden.